• CanSat Verseny? Igen!

  Tudjon meg többet a CanSat műholdakról és a CanSat versenyről!

  A CanSat verseny

  A CanSat egy a középiskolások részére szervezett, az űripart bemutató és népszerűsítő verseny. Az Európai Űrügynökség (ESA) azzal a céllal hirdeti meg minden évben, hogy a diákok megtapasztalhassák, hogy milyen részt venni egy valódi űr-projektben. A jelentkezők rengeteg tapasztalattal gazdagodnak, pl. rádiótechnikában, áramkörök tervezésében, emellett elsajátíthatják az űripar által elvárt precizitást. A versenyzők rengeteg hasonló érdeklődésű diákkal találkozhatnak, a döntő nyertesei nemzetközi kapcsolaikat gyarapíthatják a verseny folyamán.


  Az ESA előírásai szerint 3-6 fős középiskolai csapatokjelentkezését várjuk, akiket egy (vagy indokolt esetben két) mentor segít a felkészülésben.

  Mi maga a CanSat?

  A CanSat egy valós műhold szimulációja, amely minden olyan rendszerrel rendelkezik, amivel egy műholdnak rendelkeznie kell. Térfogata megegyezik egy dobozos üdítőével (innen ered a neve). A kihívás a diákok számára az, hogy ebbe a kis térbe bele tudják tervezni az összes alrendszert, ami megtalálható egy műholdon:

  • Tápegység
  • Szenzorok
  • Kommunikációs rendszer

  A versenyen a CanSat műholdakat rakétával nagyjából 1km-es magasságba juttatják. Itt a hordozó eszközről leválva megkezdik a küldetésüket, ami lehet egy tudományos kísérlet vagy egy technológiai demonstráció. A biztonságos landolást követően a csapatok elemzik és bemutatják a gyűjtött adatokat.

 • Miért jó CanSatezni?

  A projekt során a résztvevő diákok megtapasztalhatják egy űrprogram minden stádiumát, a küldetés kiválasztását, az eszköz megtervezését, a komponensek beszerelését, a rendszer tesztelését, az indításra való felkészülést és a gyűjtött adatok elemzését.
  A folyamat során a diákok:

  • gyakorlati tapasztalatokat szereznek
  • betekintést nyernek és gyakorlatot szeretnek a vizsgálaton alapuló módszertan használatába, ami a későbbiekben hasznos lehet pályafutásuk során
  • fizika, elektronika és programozás terén szerezhetnek ismereteket
  • megérthetik a koordináció fontosságát a csapatmunkában
  • fejleszthetik a kommunikációs készségeiket.

  A CanSat Hungary 2023 verseny nyertes csapatának beszámolója:

   

  "Amikor jelentkeztünk a versenyre, még mi sem tudtuk, hogy igazán mire számítsunk, és hogy a végére mennyi új élményt és tapasztalatot gyűjtünk majd.

  ----------

  Egy baráti körből alakult ki a MoSat csapatunk, ami jó alapot adott a versenyhez szükséges csapatmunkához. Kezdetben úgy indultunk neki, hogy mi mindent megteszünk ami tőlünk telik, és majd meglátjuk mi alakul ki belőle.

   

  Mivel egyikünknek sem volt korábbi tapasztalata hasonló projektekkel, ezért akkor nem gondoltuk, hogy akár csak a következő fordulóba is bejutunk majd. Az, hogy végül nemcsak továbbjutottunk, hanem a magyar döntőt meg is nyertük, megmutatta nekünk, hogy hinnünk kell magunkban, mivel sok minden belejátszik a sikerbe, a lelkesedés és a
  mindent beleadás segít leküzdeni a tapasztalat hiányából jövő akadályokat.

   

   

  Pont ezért is gondoljuk azt, hogy mindenkinek, aki érdeklődik, érdemes belevágnia a CanSat építésébe.

  A verseny során többször volt lehetőségünk oktatóelőadásokon részt venni, valamint voltak budapesti találkozók a többi csapattal és a zsűritagokkal, ahol megbeszélhettük a többiekkel az ötleteinket és az eddigi haladásunkat, és további tanácsokat és tippeket kaptunk.

  A projektünket végig dokumentálnunk kellett. Az elkészült dokumentációk alapján lettünk a fordulókon elbírálva, továbbá a CanSat-ünk kilövésére kiválasztva. Az iskolai teendők mellett többek között nekünk is sokszor
  gondot okozott az ütemterv szerinti haladás, de a verseny végére sokat fejlődtünk.

   

  Már a magyarországi döntő is egy nagy élmény volt. Ezen tíz CanSat csapat vett részt. A döntőn rakétákkal fellőtték a CanSat-eket 1000m magasra, ahonnan elkezdték az ejtőernyőkkel való leereszkedést és az ereszkedés közben méréseket végeztek. A verseny által minden csapatnak meghatározott elsődleges küldetés lehetőséget adott arra, hogy a
  csapatok összehasonlíthassák a kapott adataikat egymással, míg a mindenki számára egyéni másodlagos küldetés biztosította a mezőnyön belüli sokszínűséget.

   

  Mint ahogy az a valódi űrmisszióknál is előfordul, itt is sok múlhatott a szerencsén és a véletlenen. Végül nem az számított leginkább, hogy ki rakta össze a legfelszereltebb CanSat-et, hanem hogy ki mennyire tudott előre készülni és az éles kilövésnél előfordulható hibákat tesztekkel kiküszöbölni. A kilövések során a hangulat végig izgalommal teli, de mégis kellemes volt, mivel a csapatok végig segítették egymást, és inkább voltunk egy nagy csapat tagjai,
  semmint egymás ellen versengő csapatok.
   

  A mért adatokból kellett aztán prezentációkat készíteni, majd a zsűri és a többi csapat előtt előadni. Ezek alapján pontozták a küldetésünk sikerességét és rangsorolták a csapatokat. A versenyen nem csak a fődíj számít, hiszen több különdíjat is kiosztanak a különböző szempontok szerint remekelő csapatoknak, mint például az ’Outreach’ különdíj vagy a ’Scientific’ különdíj.
   

  A hazai döntő után egy továbbfejlesztett CanSat-tel vettünk részt a nemzetközi döntőn, amit 2023-ban Granadában rendeztek. Számunkra nagyon nagy élmény volt Magyarországot képviselni. 26 csapat az Európai Űrügynökség által szervezett 5 napos versenyen, az európai csapatokon kívül Kanada és Japán is részt vett. Az egész döntőnek egészen egyedi hangulata volt, és nagyon jó lehetőség volt az angol tudásunk élesben kipróbálására is. A csapatok is teljesen összekovácsolódtak, a döntő végére már senki sem szívesen ment haza.

  Összességében nekünk, a 2022/23-as magyarországi nyertes MoSat csapatnak ez a verseny egy hatalmas lehetőség és élmény volt, és segített az űrkutatás iránt való érdeklődésünket tovább erősíteni."

  MoSat csapat, Pécsi Janus Pannonius Gimnázium 

   

 • Akkor mit is csinálnak a diákok?

  Itt látható pár munka, amit a VITA CanSat Team csapattagjai készítettek

  A VITA CanSat csapat földi állomás szoftvere a fenti sorokat írja ki, miközben veszi a műhold jeleit.

  A VITA CanSat műholdjának robbantott ábrája.

 • Kiknek a jelentkezését várjuk?

  A CanSat egy a középiskolások részére szervezett verseny. Az Európai Űrügynökség (ESA) azzal a céllal hirdeti meg minden évben, hogy a diákok megtapasztalhassák, hogy milyen részt venni egy valódi űr-projektben. A jelentkezők rengeteg tapasztalattal gazdagodnak, pl. rádiótechnikában, áramkörök tervezésében, emellett elsajátíthatják az űripar által elvárt precizitást. Ezen felül rengeteg hasonló érdeklődésű diákkal találkozhatnak, nemzetközi kapcsolatokat építhetnek ki.


  Az ESA, így mi is 3-6 fős középiskolai csapatok jelentkezését várjuk, akiket egy vagy két mentor segít a felkészülésben.

   

 • Érdekesnek találja a CanSat versenyt?

  Lépen velünk kapcsolatba, ha szeretne többet megtudni a versenyről